знаете ли,че…/онколинк/ за автора

Днешна биопсична технология може да бъде утрешно лечение на рака на гърдата

По Хитер Линдси

Сан Франциско – Лекарите са открили нов път за усъвършенстване на биопсията на гърдата с инструменти, който един ден може да се приложи за неинвазивна форма на лъмпектомия, според експерти. Подобни инструменти включват вакум-асистирана биопсия и радио-честотен енергиен способ.

Радиолозите все повече използват ръчни средства, като мамотом за подобряване на ефективността на биопсията на гърдата, казва Стиви Паркър рентгенолог в Мамологичен център в Денвър . Мамотомът, който включва сонда с въртящ се механизъм и вакуумна система, дава възможност на лекарите да отстранят голяма част от тъканите на гърдата, за разлика от тънкоиглената биопсия.

Радиолозите използват ултразвук за насочване на мамотома към лезията. Мамотомът, който изисква около четвърт инч инцизия, която може да се затвори без сутура, не остава област от биопсичната зона неизследвана и увеличава възможностите на лекарите да поставят акуратна диагноза.

Повечето лезии по-малки от две трети от инча могат да бъдат отстранени напълно. Малък клипс се поставя в гърдата, за да маркира къде се е намирала първоначално формацията, което дава възможност на лекарите да наблюдават зоната за остатъчни туморни клетки или нови лезии.

Един ден по голям мамотом, като инструмент който отстранява целия тумор и адекватно количество от околните тъкани може да се използва да замести съществуващата лъмпектомия, казва Паркър. Процедурата ще бъде много по малко инвазивна отколкото оперативната намеса.

Някои разраствания, които не се виждат добре ехографски ще могат да се изследват с магнитен резонанс, който използва електромагнитни вълни за да създаде компютърен образ на гърдата. Когато лезията се открие, лекарите могат да използват мамотомът за диагностика и лечение.

Друга обещаваща технология е използването на радиочестотна енергия. Има цяла фамилия от инструменти базирана на тази технология. Тези средства обаче все още не са одобрени от Управлението за храни и лекарства на САЩ.

Радиочестотния метод (РЧ) се състои от дръжка с изпъкнал малък тънък прът, който провежда енергията и загрява тъканите, което дава възможност на сондата да преминава даже през най-плътните тъкани. РЧ може да се използва преди мамотомът за проникване в тъканите на жлезата. Сондата на мамотома може след това да се вкара много по-лесно.

Използвайки РЧ за създаване на ”ножница” за направляване на мамотома или на биопсичната игла изглежда ще бъде полезна технология.

РЧ инструмента, който има множество жички на върха си може да се използва за маркиране на лезии на гърдата, така че хирурзите могат да ги открият и премахнат по-лесно. Ренгенолозите използват инструмента под ехографски контрол за преминаване през тъканите до самата лезия. Жичките, които изглеждат като малки многовърхови котви, остават в гърдата за да маркират лезията. Така пациентката отива директно при хирурга. С жичките в лезията хирургът може по лесно да почувства формацията. Те правят възможно да се опипат формации, които нормално не могат да се палпират. Добрата локализация на лезията намалява обема на оперативната интервенция и намалява времето на търсенето и.

Един ден рентгенолозите биха били способни да използват РЧ заедно с нехирургични средства, като лазер или криотерапия за унищожаване на туморните клетки.

back