знаете ли, че…/онколинк/ за автора

 

Celebrex - нестероидно противовъзпалително лекарство очаква одобрението на Американското управление за храни и лекарства, като средство срещу предракови заболявания

 

Kонсултативен комитет към Американското управление за храни и лекарства препоръчва одобряването на лекарството против артрит Celebrex като допълнение към традиционното лечение на пациенти с предраково заболяване на колона, наречено фамилна аденоматозна полипоза (ФАП).

ФАП е наследствена генетична аномалия, която предразполага към развитие едновременно на доброкачествени и предракови лезии в дебелото и правото черво. Тези лезии често са стотици и дори хиляди на брой и често се появяват за първи път още през пубертета или по-рано. Хората с ФАП представляват 1% от всичките 94 700 случая на рак на дебелото черво, регистрирани в САЩ тази година.

Традиционното лечение за тези пациенти е хирургическо отстраняване на дебелото черво скоро след поставяне на диагнозата. Това може да бъде отложено, докато пациентът достигне физическа зрялост. Без хирургическа намеса 87% от пациентите развиват рак до 45 годишна възраст, а 95% - до 50 годишна възраст.

"Въпреки че операцията е първостепенната по значение намеса за тези пациенти, тя не е оптимална", казва д-р Бернард Левин, и добавя, че все още съществува трикратно повишен риск от смъртни случаи от рак на дебелото черво при тези болни.

В речта си в защита на лекарството Celebrex пред Консултативния комитет по онкологични лекарства Левин, който е вицепрезидент в Онкологичния център "Андерсън" в Хюстън, дискутира влиянието на хирургическата намеса върху живота на пациента - тя носи голям риск от фекална инконтиненция и импотентност.

Celebrex, одобрен в края на миналата година за лечение ревматоиден артрит и остеоартрит, е нестероидно противовъзпалително лекарство, което избирателно подтиска ензима циклооксигеназа-2.

Всички други одобрени нестероидни противовъзпалителни лекарства, като аспирин и sulindac (Clinoril), подтискат едновременно ензимите циклогенеза-1 и -2.

Лекарствата, които не подтискат избирателно ензима циклогеназа, обикновено се използват като болкоуспокояващи и продължителната им употреба предизвиква появата на гастроинтестинално кървене и стомашни язви. Ензимът циклогеназа-1 спомага за запазването на лигавицата на стомаха и червата.

Подтискайки само ензима циклогеназа-2, който участва в процеса на възпаление и образуване на рак на дебелото черво, Celebrex предотвратява много от сериозните странични ефекти, предизвикани от другите противовъзпалителни лекарства. Проучвания за лекарството у пациенти, стадащи от артрит, показват, че неговото неблагоприятно въздействие е не по-голямо от това на плацебо.

Проучвания за аспирин и sulindac показват, че те могат да намалят броя и големината на полипите, но този ефект продължава само докато лекарствата се вземат редовно. Безопасността на лакарството Celebrex позволява неговото прилагане върху пациенти с ФАП, които се нуждаят от противовъзпалително лекарство за дълъг период от време, за да се предотврати появата на полипи.

Производителят на лекарството G.D. Searle & Company of Skokie I I I, провел шестмесечен експеримент с 83 пациента с ФАП , което показало, че 400 милиграмова доза Celebrex , вземана два пъти дневно, намалява полипите с 28% , сравнено с 4.5% за пациентите на плацебо.

При пациентите, вземали 100 милиграмова доза Celebrex два пъти на ден, полипите намалели с 14.5%. Това обаче не се приема за статистически вярно, защото ефектът би могъл да се дължи на непостоянството у пациента, а не на лекарството.

Макар да не е известно как намаляването на броя и размерите на полипите се отразява на риска от рак, това може да улесни скрининга. Свиващите се лезии могат да улеснят колоноскопията, при която дебелото черво се изследва с помощта на гъвкава тръба. Тази процедура се затруднява от многобройните полипи. Също така, чрез смаляването на по-безопасните лезии, лекарството позволява на лекарите да се съсредоточат върху по-рисковите от тях.

Други учени смятат, че Celebrex притежава антиангиогенични качества, които забавят или спират разрастването на кръвоносни съдове. Веднъж достигнал определени размери, туморът стимулира нарастването на кръвоносните съдове, за да храни клетките си и да расте. Този процес е ключов за метастазите.

Д-р Гари Келоуф, който работи с химиотерапевтични средства в Националния Онкологичен Институт, заявява, че всички изследвания с нестероидни противовъзпалителни лекарства показват намалено разпространение на рака на дебелото черво. Той също отбелязва, че Националният Онкологичен Институт е открил положителното въздействие на Celebrex и върху други видове рак.

Членовете на консултативния съвет не били напълно убедени в безопасността на лекарството. Някои от тях твърдели, че шестмесечно проучване, проведено с толкова малко пациенти, е недостатъчно, имайки предвид, че тези пациенти ще ползват лекарството в продължение на години. Те смятат, че наличните благоприятни резултати при пациентите, стадащи от артрит, се дължат на малките дози, обикновено между 100 и 200 милиграма.

Консултативната комисия препоръчала одобряването на Celebrex да бъде съпроводено с инструкции от Управлението за храни и лекарства за по-нататъшни проучвания, които са необходими за безопасното прилагане на лекарството в клиничната практика по отношение правилното дозиране.

Тъй като Celebrex е вече одобрен за лечението на артрит, лекарите могат да го предписват и при други условия. Но лекарствата, предписвани по този начин, често нямат гаранция от здравни организации или други застрахователи.

Употребата на Celebrex може да бъде противопоказна при хора, страдали от язва или стомашно кървене, астма, алергична реакция към други противовъзпалителни лекарства и при пациенти с остри бъбречни проблеми.

back