logowww.search.bg 

Разработен е нов тест за диагноза на рак на дебелото черво

По Маргарет Таус

Миниаполис - Изследователи от Mayo Clinic са разработили нов тест, който открива рак на дебелото черво без инвазивни процедури, които много хора искат да избегнат. Но ще преминат години преди теста да стане широко достъпен.

Новият тест открива генетични аномалии в клетките, намиращи се в изпражненията на пациентите. Перспективата за пациентите е много по-добра предвид липсата на неприятни манипулации, които са бариера за провеждането на скринингови изследвания. Според Federal Centers for Disease Control and Prevention in USA 129 000 души годишно се диагностицират в САЩ с колоректален карцином и 56 000 умират от него.

Този тумор е лечим, когато е открит навреме, но поради неприятната процедура, само 30% от американците над 50 години, препоръчваната възраст за скрининг за хора без рискови фактори, провеждат ректо- или колоноскопия.

Изследователите от клиниката в Rochester and EXACT Laboratories in Maynard, Mass., използват новия тест. Този тест е използван при 61 пациента в Mayo Clinic през последната година и половина. От 22-ма, за които е известно, че са с рак на колона, новия тест се позитивира при 20, или 91%. Той открива 73% от полипите на дебелото черво, които са преканцерози. Няма фалшиво положителни резултати при 28 пациенти без заболяване на колона.

Резултатите надминават очакванията. Те са по-добри от теста за окултни кръвоизливи в изпражненията и от конвенционалната сигмоидоскопия.

Този тест почива на следния принцип: ДНК се съдържа в клетките, които непрекъснато се излющват от преканцерозните полипи и от туморите на дебелото черво. Тази ДНК може да бъде лабораторно изследвана, без да са необходими медикаментозни ограничения, специална подготовка (клизми) и хранителна диета.

Настоящите тестове за диагноза на дебелочревен карцином включват: тест за окултно кървене, сигмоидоскопия и колоноскопия. Първият тест дава средно 5% фалшиво позитивни резултати, а останалите - са инвазивни процедури.

Новият тест е много чувствителен, защото открива ДНК-мутации.

Теоретично този тип тест може да бъде използван за различни форми на карцином, при които има достъп до туморни клетки.

Според водещи изследователи ще са необходими няколко години за потвърждаване на теста в широки проучвания.

Американският Национален Раков институт предоставя на изследователите 4.9 милиона долара за три годишни изследвания, стартиращи през януари за сравнителни проучвания на теста с други скринингови методи. Тези проучвания ще се проведат в Mayo Clinic, университетите в Колорадо, Орегон, Индиана и Ню Йорк.

back