logowww.search.bg 

Американски изследователи откриват маркер на белодробния рак

В търсене на прост и лесен начин за откриване на рак на белия дроб чрез обикновен кръвен тест, лекари са открили потенциален маркер в костния мозък, който може да помогне за поставяне на ранна диагноза.

Д-р Томас Д'амико и колегите му от Duke University Medical Center в Нова Каролина казват, че маркера, наречен цитокератин 19 може да помогне за навременното откриване на белодробния рак и за избирането на оптимално лечение.

В доклад от Годишния Конгрес на Американските Хирурзи се съобщава, че учените на са напълно сигурни дали този маркер ще се окаже клинически възможно най-полезен. Заключение ще може да се направи едва след провеждане на експеримент с пациенти.

Екипът на Д-р Д'амико изследвал проби на костен мозък на 34 пациента с подозиран или доказан рак на белия дроб. Цитокератин 19, който се намира по повърхността на тумора, бил открит при 5 от 21 пациента с потвърден рак на белия дроб в ранен стадий и при 3 от 8 пациента с напреднало заболяване.

"Засега не е познат маркер, който се проявява по един и същ начин при всеки пациент с рак на белия дроб.", казва Д-р Д'амико. Неговият екип се опитва да идентифицира маркер, който се съдържа в кръвния серум, лимфните възли или в костния мозък и е едновременно чувствителен и характерен за рака на белия дроб.

Д'амико и неговият екип се стремят да разработят метод на скрининг чрез кръвен тест, който е лесен за изпълнение и достъпен за повечето пациенти. В най-добрия случай един рисков пациент, например възрастен човек, дългогодишен пушач или пациент с потенциално наследствено заболяване от рак на белия дроб, би могъл да си направи изследвания на кръвта и да определи наличието на ранни признаци на белодробен рак.

back