www.search.bg

Ново лекарство спира разпостранението на меланома при мишки

Антитуморно средство създадено от Харвардското медицинско училище, познато като NC 381 показва положителни предклинични резултати за спирането на разпостранението на туморните клетки при меланома в експеримент с мишки, имащи човешки туморни клетки.

Под ръководството на Д-р Шейниян Лу от Университета в Небраска, са изследвани 60 мишки, които са получили NC 381 чрез инжекция или орално.

Резултатите показват антиметастатична активност без оглед на начина за прием. Отчетени са малко странични ефекти при мишките, което предполага ниска токсичност на препарата.

"Смъртта от рак обикновено се дължи на метастазирането му в други органи на тялото, така че е важно да открием нови лекарства, които имат потенциални антиметастатични свойства като тези открити при NC381." казва Филип Лакеил - председател и изпълнителен директор на Lorus Therapeutics Inc., (фирмата, спонсорирала изследването). Lorus е биофармацефтична компания, чиято основна насока е откриването и развитието на нови лекарства срещу рака. " Заключението, че NC381 може да се приема перорално, може би примерно в таблетна форма, е знаменателно, защото лекарството може да се внесе в тялото чрез много по малко агресивен път, отколкото повечето химиотерапевтични средства. Това потенциално подобрява качеството на живот на пациентите."

NC 381 е оргинално разработен като аналог или хемически вариант на добре познатия антигъбичен агент, clotrimazole. В преминалите изследвания, лекарството е показало уникална антитуморна активност, спирайки туморните клетки да се делят (антипролиферативна), а също така недопускайки развитието на кръвоносни съдове в тумора ( антиангиогенетично).

Lorus Therapeutics Inc. неотдавна съобщи, че the U.S. Food and Drug Administration (FDA) е удобрила започването на клиничен траил на антитуморното лекарство, GTI-2040. Той ще бъде под ръководството на Д-р Ричард Шилски от Университета на Чикагския Изследователски център.

back