Опиоид растежен фактор може да помогне на раково болните пациенти

Изследователи от американски Медицински колеж са идентифицирали нов ген, който може да помогне на раково болни пациенти. Изследвани са 60 000 до 100 000 гени в човешкото тяло.

Опиоид растежният фактор (OGF), още познат като Метенкефалин, е естествено намиращ се пептид в човешкото тяло. Той подпомага регулацията на клетъчния растеж, обяснява главния изследовател.

Ян Загон, професор по анатомия. "Това което ние открихме по време на изследванията с животни и хора е, че OGF забавя растежа на голям брой човешки тумори и значително намалява разпространението на раковите клетки. При тези условия собствената имунна система може сама да се бори с раковите клетки."

В декемврийския брой на списание "Brain Research" Загон и неговите сътрудници публикуват в детайли техните открития за гена, свързан с рецептора на OGF. Такава информация ще бъде жизнено важна за проектирането на по-силни и устойчиви противотуморни фактори и за откриването на причинителите на рака.

Загон твърди: "Знаем, че OGF естествено присъства в тялото и нормално регулира репликацията на клетките. Давайки OGF на пациентите, ние използваме естествените механизми на човешкото тяло за борба с рака. Този подход е алтернатива за използване на токсични химикали за унищожаване на раковите клетки и пациентите често се чувстват много зле."

Понастоящем Загон и други лекари в Медицинския център Hersey дават OGF на пациенти с рак на панкреаса като част от първата фаза на клиничен експеримент. Този медицински център е единственото място, където се провежда подобен опит.

" От тестовете с животни знаем, че OGF значително намалява разпространението на рака и очакваме същите резултати при настоящите клинични експерименти", казва Загон.

back