знаете ли,че…/онколинк/ за автора

 

Нов лечебен метод дава надежди за болните от рак на простатата

Кевин Сингер

VAIL, Colo. - За мъжете с диагностициран карцином на простатата, изборът на лечение е строго определено, според стадия на заболяването. Понастоящем две нови, обещаващи стратегии могат да бъдат добавени към лечебния репертоар.

На 4.02.2000г., на Десетата международна среща за карцином на простатата , изследователите обсъдиха експериментална ултразвукова техника и комбинацията на два самостоятелни радиационни терапевтични метода, за мъже с висок риск от прогресия на болестта.

Експерименталният лечебен метод се основава на ултразвук с висока интензивност, казва Джон Лънч, уролог в Georgetown University Hospital във Washington. Високоинтензивният фокусиран ултразвук концентрира ултразвуковите вълни в малка, точно определена площ, генерирайки извънредно висока температура, която разрушава туморните клетки. Това лечение е било изпитано при хора за лечение на глаукома, болести на тестисите, бъбреците, пикочения мехур и простатата.

Въпреки, че резултатите са предварителни, европейско изследване проследявайки ефективността на процедурата срещу простатния карцином открива, че 68% от мъжете имат негативна биопсия след лечението. Тези мъже имат ниско ниво на странични ефекти: 4% инконтиненция и 17% развиват инфекция. Въпреки, че 57% от мъжете развиват импотентност, цифрите са съпоставими с тези при радикалната простатектомия.

"Тези резултати са доста обещаващи", казва Лънч.

В USA, клинично изследване, използващо процедурата се провежда в Georgetown, Baylor Medical Center в Dallas и в Университета на California, San Francisco. Мъжете в изследването са имали локално персистиращ простатен карцином след проведена лъчетерапия. Десет пациенти са подложени на това лечение. При осем от тях е наблюдаван благоприятнен ефект. Двама пациенти са претърпяли допълнителни процедури във връзка с обструкция на уретрата в следствие на проведеното лечение. Началните резултати от теста с простатно спесифичен антиген (PSA), туморен маркер, са обнадеждаващи.

"Аз мисля, че това е една много сигурна процедура и би било много интересно да се видят резултатите за по-дълъг период от време," казва Лънч.

Комбинирано лечение - брахитерапия с външно лъчелечение

Друг подход, целящ подобряване на ефективността на радиационната терапия при мъже с карцином, ограничен в простатата е комбинирането на два радиационни метода, използвани обикновено самостоятелно: брахитерапия , включваща имлантирането на радиоактивен материал вътре в простатата с цел да убие туморните клетки, като се запазват най-много нормални тъкани, и външно лъчелечение, което се провежда с апарат, фокусиращ лъчите в участъка на тумора.

Пациентите, подложени на това комбинирано лечение, включващо външно лъчелечение, последвано от брахитерапия, могат да имат много добри шансове за преживяване, казва Петер Алберт, уролог в Staten Island University Hospital, New York.

Процедурата се състои в хирургическо имплантиране на радиационно емитиращ материал вътре в простатата. Четири до шест седмици след това пациентите получават 25 сеанса от виншна лъчетерапия в областта на тумора.

Мъже, които се обсъждат като добри кандидати за това лечение, са тези с обем на простатната жлеза под 60 кубически сантиметра, без да са имали някакво предшестващо лечение. Алберт счита този тип от комбинирана радиотерапия за най подходяща при мъже с висок риск, имащи заболяване, простиращо се извън простатната капсула. Тези мъже обикновено имат високи нива на PSA, но нямат засегнати лимфни възли и кости от метастатичен процес.

Алберт проследява 165 пациента, които са понесли комбинирана радиотерапия преди пет години. При 81% от тези пациенти се наблюдава свободен от заболяване период, доказан с понижените нива на PSA. При 48% се отчита импотентност, а при 6% инконтиненция (незадъджане на урина)

Тъй като комбинираната радиотерапия е доста нов метод, далечни резултати, които биха дали възможност за сравнение с радикалната простатектомия все още не са достъпни, но предварителните резултати са обнадеждаващи.

back