знаете ли, че…/онколинк/ за автора

 

 Хормонозаместителната терапия в менопаузата би могла да увеличи риска от рак на гърдата

Изследване на 46 355 жени подтвърждава по-ранното заключение, че дългият период на използване на хормоно- заместителна терапия след менопаузата може да увеличи риска от рак на гърдата.

Изследователите установяват това в ново изследване, подготвено от National Cancer Institute. Това обаче не решава дилемата, стояща пред милиони жени, които се опитват да решат за или против хормонално заместителна терапия.

Хормонално заместителна терапия облекчава симптомите като топли вълни, безсъние, нервно напрежение, главоболие и др. Знае се, че предпазва от остеопороза и даже протектира жената срещу сърдечно съдови заболявания. Предварителни изследвания внушават, че освен това помага срещу болестта на Алцхаймер, рак на колона и мускулна дегенерация.

Неудобството от лечението е свързано с увеличен риск от рак на гърдата и повишено съсирване на кръвта, което може да застраши живота.

Жени с фамилна обремененост от рак на гърдата не би трябвало да използват хормонозаместителна терапия. Жените с нисък риск от карцином на гърдата и с висок риск от фрактури поради остеопороза са показни за хормони, но решението е рядко толкова лесно.

Повечето жени, провеждащи хормонозаместване приемат два хормона - естроген и прогестин. Естрогените заместват липсващия в тялото хормон, защото яйчниците спират продукцията им по време на менопаузата. Но взети самостоятелно, естрогените също увеличават риска от рак на матката. Прогестинът намалява този риск, ако се взема в комбинация с естроген. Само при жена, която е преживяла хистеректомия, може да се обмисли използване на естрогени самостоятелно, защото няма опасност от развитие на рак на матката.

По-ранни изследвания са установили леко завишен риск от рак на гърдата сред жени взимащи естрогени и прогестин, и рискът беше отдаден най-ваче на естрогените. Ново изследване предполага, че част от този риск се дължи и на прогестина.

Изследването включва постменопаузални жени от 29 центъра за скрининг на рака на гърдата, които са провеждали хормонозаместителна терапия за периода от 1980 до 1995 година. Изследователи, водени от д-р Катерине Шериър, епидемиолог в National Cancer Institute на USA, откриват че жените, които вземат хормонални комбинации в продължение на пет години имат 40% по-висок риск от рак на гърдата, в сравнение с тези, които не са провеждали лечение. Жените, които са вземали само естрогени имали 20% по-висок риск. Рискът се увеличил в течение на лечението, но съществувал само за жени, които са били редовни потребители на хормони или които са ги вземали в последните четири години. Изследването не дава информация за смъртността при тези жени.

Рискът важи само за жени с нормално тегло, а не за жени с наднормено тегло. Изследователите не са сигурни защо това е така.

За да илюстрира повишения риск, Д-р Шериър дава за пример група от 100 000 жени с нормално тегло на възраст между 60 и 64 години, които не са вземали хормонозаместители.

За период от 5 години биха се очаквали 350 случая на рак на гърдата. Но ако всички от тях вземат комбиниран хормонозаместител в продължение на 5 години случаите биха били 560.

Идеята, че хормонолечението би могло да доведе до рак на гърдата само за няколко години е в противоречие с широко разпространеното твърдение, че ракът се развива за по-продължителен период от време. Д-р Шериър твърди, че хормоните могат да стимулират растежа на туморите, които са съществували, но са били твърде малки, за да бъдат открити.

" Страхът от рак на гърдата не би трябвало да възпира жените да използват тези хормони за кратък период от време- 2 или 3 години, за да облекчат симптомите на менопаузата.", казва д-р Шериър. И добавя: " Но мисля, че по-дълготрайната употреба на естероген и прогестин повишава риска от рак на гърдата, макар че все още нямаме достатъчна информация за ефектите от нея."

Други учени смятат, че е необходимо по-задълбочено проучване и засега би било прибързано да се променя вече предписаното хормонално лечение.

Д-р Мишел Уорън- професор по медицина в Колумбийския университет и директор на Център по Менопауза, Хормонални Болести и Женско Здраве, казва: "Добре е да се имат предвид всички факти, но това преувеличаване на връзката между рака на гърдата и хормоните плаши много жени от едно доста изгодно лечение."

Все пак приемането на хормонозаместителна терапия, би трябвало да става внимателно, когато е необходимо, динамичното наблюдение от мамолог, за да бъдат взети необходимите мерки навреме, е задължително.

back