знаете ли, че…/онколинк/ за автора

 

 Рискът от рак може да започне още в утробата

В опитите си да открият произхода на рака, учените търсят отговор още в периода на зародишното развитие, за да установят как фактори като теглото на новороденото, неговото хранене и физическа активност влияят върху риска от рак на гърдата при жените.

Макар че информацията е предварителна, връзките - сложни, а заключенията - експериментални, тези открития могат да обяснят дали ранният пубертет, възрастта на жената при нейната първа бременност, както и количеството на мазнини и калории в нейното ежедневно меню, оказват влияние върху риска от рак на гърдата.

" Въпреки че проучването е все още в начална фаза, се натрупват все повече доказателства, че периодите преди и скоро след раждането на детето, детството и периода на подрастване са много по-значими за риска от рак на гърдата, отколкото се е предполагало до сега.", казва д-р Карин Б. Мичълс, клиничен епидемиолог в Харвардското Медицинско Училище при Женската Болница в Бостън." Така както корените на сърдечните болести се крият в детството, така и ракът на гърдата не е просто заболяване на възрастните."

Например, съществува тясна връзка между количеството мазнини в менюто и големината на риска от рак на гърдата. В същност количеството мазнини, които консумира зрялата жена слабо се отразява на риска от рак на гърдата. Но ефектът от количеството на мазнините в менюто на детето обяснява защо японските жени, емигрирали в САЩ поддържат ниско ниво на риск от карцином на гърдата, докато рискът у техните дъщери и внучки, родени в САЩ, се доближава до този у бяла американска жена.

" Проучвания разкриват, че расовите фактори почти не влияят върху рака на гърдата, за разлика от фактори като околната среда и начина на живот, които са много по-важни.", твърди д-р Джаак Ф. Янсенс в скорошен брой на списание "Храненето Днес".

Д-р Янсенс, който изучава връзката между хормоните и рака на гърдата, предполага, че рискът от карцином може частично да зависи от начина на хранене на жената като дете, а дори и от храната, приемана от нейната майка по време на бременността-стойността на калориите и особено количеството на животинска мазнина.

Проучвания върху животни показват, че богатото на полиненаситени мазнини меню на майката може да увеличи податливостта на гръдната тъкан на зародиша към туморостимулиращия ефект на естерогените. Няколко проучвания при възрастните показват , че мононенаситените мазнини, като зехтина, са защитни.

Висококалоричното меню на американците благоприятства производството на естерогените, на които се дължи ранното настъпване на пубертета и на менстуалния цикъл и с които е свързан рискът от рак на гърдата.

Излагането на влиянието на защитни или вредни вещества скоро след раждането може да се окаже особено съдбоносно. Д-р Янсенс твърди, че новородените плъхове третирани с genistein- естероген, съдържащ се в соята, са по-малко податливи на карциногените, които предизвикват рак на гърдата. Той смята, че част от този ефект може да се дължи на влиянието на genistein върху нарастването на гръдната тъкан у новородените, което създава сруктури, по-малко податливи на рак.

Друг проблем, по който се изказва загриженост, е излагането на новородените на химикали от околната среда, които стимулират действието на естерогените. Например полихлорид бифенилите са слаби естерогени, които могат да се натрупват в телесните мазнини и да се предават на кърмачетата с майчиното мляко. Ефектът от тези химикали върху риска от рак на гърдата все още е неизвестен.

Ефектът от диетата за риска от рак на гърдата може да започне в утробата. Д-р Мичел, епидемиолог от Харварт, намира права връзка между теглото при раждане и по-късния риск от рак на гърдата: по голямо бебе - по-голям риск.

Освен това, детското напълняване, свързано с намалената физическа активност, допринася за по висок риск от карцином на гърдата. Затлъстяването и намалената физическа активност могат да увеличат нивото на естрогените в кръвта. Д-р Янсенс обяснява, че за да активират растежа на клетките, естрогените трябва да циркулират свободно в кръвния серум или да са свързани с албумин в серума. Естрогените, които са свързани с така наречения секс хормонсвързващ глобулин (S.H.B.G.) не са биологично активни.

"Храненето може да причини промени във фракциите на естрогените, свързани със серумните протеини и така може да увеличава или намалява действието на естрогените в чувствителните прицелни органи, като женската гърда например" казва д-р Янсенс. "Плодовете и зеленчуците, както изглежда, увеличават S.H.B.G. и по този начин представляват защита по отношение на естрогенната стимулация." Животинските мазнини, пише той, намаляват този глобулин и това увеличава количеството на естрогените, способни да стимулират растежа на тъканите.

"Високо калоричната диета, която е бедна на плодове и зеленчуци, може да предизвика ранен пубертет и улеснява естрогенното действие във високо чувствителните прицелни органи, като гърдата," споменава д-р Янсенс.

Високата физична активност не само подпомага отслабването и забавя пубертета, но забавя и първата менструация (менархе), ранното настъпване на която се свързва с завишен риск от карцином на млечната жлеза, свързан с по високото ниво на естрогените.

Има доказателства,че редовните физически упражнения, по специално в младостта, може да редуцира този риск.

Д-р Лесли Бърнстейн, специалист по превантивна медицина в Университета в Южна Калифорния, в изследване на повече от 1000 жени открива, че пременопаузалните жени, които се занимават по три часа седмично с умерени физ. упражнения, имат 30 % по нисък риск от рак на гърдата, а тези които правят четири и повече часа упражнения всяка седмица имат 50 % по- малък риск.

Друго изследване показва, че жени, преживели овариектомия (премахване на яйчниците) около тридесет годишната си възраст и които не провеждат хормонозаместителна терапия имат до 75 % по-малък риск, отколкото жени, чиято менопауза е настъпила след 50-годишна възраст.

Д-р Малкълм Пайк, изследовател на хормоните от Лос Анжелис, казва в интервю, че японските жени с традиционно ниската на мазнини, висока на целулоза диета продуцират 25% по-малко естрадиол от Американските жени. Естродиолът е естроген, който е разглеждан като важен канцерогенен фактор при рака на гърдата.

"Ние можем да се избавим от 85% от рак на гърдата при американците, ако започнем с 10-годишните," казва д-р Пайк, "предпазвайки ги с ниска на мазнини, богата на целулоза диета, провеждайки физ. упражнения и запазвайки ги слаби."

Някои експерти твърдят, че азиатските жени са защитени от приемането през целия им живот на голямо количество соя с храната, която е богата на слабите растителени естрогени-изофлавони като genistein, които могат да блокират действието на собствените женски естрогени .

Други фактори, които изглежда намаляват риска от рак на гърдата са бременноста в ранна възраст и продължителното кърмене.

В заключение, повишената заболеваемост от рак на гърдата при американските жени, а така също в другите високо развити страни, до голяма степен се дължи на урбанизацията, водеща до застоял живот, хранене с високо калорийна храна, ранен пубертет, приемането на хормонозаместителна терапия, ранното прекъсване на кърменето. Особенно важно е и поведението на бременната за намаляване риска за развитие на рак на гърдата на детето от женски пол още в утробата, който би могъл да се развие в по-късната възраст.

back