знаете ли, че…/онколинк/ за автора

Домашен тест открива цервикален карцином

Новият тест изисква от жената да вземе вагинален секрет и да го изпрати в лаборатория, където той се тества за човешки папилома вирус, причиняващ почти всичките случаи на цервикален карцином.

по Роберт Базел

NBC NEWS

4януари 2000г.- Нов тест може да бъде алтернатива на Пап цитонамазките за скрининг на цервикалния карцином. Очаква се да се появи на пазара до година - две. Този тест може да съхрани живота на хиляди жени, които не вземат рутинни мерки.

"Аз мисля, че ние ще станем свидетели на по-голяма достъпност на жената до грижи за своето здраве в много части на United States, по специално възрастни жени, които не си правят гинекологични прегледи." казва д-р Томас Райт от Колумбийския университет.

С новия тест няма нужда от лекарска визита. Жената взема вагинален секрет (промивка) и го пакетира така, че да може да го изпрати по пощата. След това лабораторията изследва промивната течност за предавания по полов път човешки папилома вирус или HPV, който причинява повечето от случаите на цервикален карцином.

Изследователите са открили, че домашният тест е сравним с този на Пап цитонамазките, и показва далеч по-малко фалшиво положителни проби, налагащи по- нататъшни изследвания.

HPV тестът е за сега регистриран в United States само като последващ при абнормален Пап тест. Той не е удобрен за рутинен скрининг(USA), но се използва в други страни.

Екипът на д-р Райт са подложили на скрининг 1365 южноафрикански жени между 35 и 65 годишна възраст. Изследователите намират че HPV теста открива 37 от 56 жени с висока степен на цервикална дисплазия или рак, или 66% спрямо 68% при Пап теста.

В друго изследване проведено от д-р Марк Шифман от National Cancer Institute, са изследвани 8554 жени от Коста Рика. Общо 138 случая на висока степен на цервикална дисплазия или рак са открити чрез HPV теста, което представлява откриваемост 88% спрямо 78% при Пап теста, при това има два пъти по малко фалшиво положителни проби.

Пап цитонамазките започнаха рутинно да се използват преди 50 години, което подобри ранната откриваемост на ракът на шийката на матката. Все още 5000 жени годишно умират от това заболяване в USA, което е напълно лечимо когато се открие рано. Защо? Най-вече защото много жени не провеждат Пап тест, особено възрастните жени, които спират да ходят на гинеколог. Докторите се надяват, че тези жени ще използват новия тест, който ще струва между 35$ и 50$, като най-важното не се изисква гинекологичен преглед.

Това е част от голяма насока на американската медицина - домашните тестове. Триста домашни медицински теста са вече на пазара, за всичко от бременност до холестерол и СПИН. Много от тях са в изследователска фаза.

Домашното тестуване представлява вече $3 билиона годишен бизнес. Аналитиците очакват удвояването му през следващите пет години с нови тестове, скоро за простатен и други видове карциноми, проблеми с забременяването и гъбични инфекции.

back

 

 

Нова ваксина срещу рак на колона дава надежди

Ню Йорк, 31декември 99 (Reuters Health)-- Нова експериментална ваксина срещу рак на колона (дебелото черво), може да помогне в лечението на пациенти, при които вече е открито развитието на рак, съобщава ново проучване.

В най-голямото изследване, проведено с ваксина срещу рак на колона, ваксинираните пациенти не преживяват повече от неваксинираните и не е по- малка вероятността да развият отново рак. Но ваксината може да бъде от полза на някои хора, заявява д-р Джулс Харис пред Reuters Health.

В подгрупата от пациенти, които са показали най-добър имунен отговор на ваксината, 85% прежевяват 5 или повече години, казва Харис, срещу 45% от пациентите, които показват най- малък отговор на ваксината. " Ние мислим, че многократното ваксиниране за по-дълъг период от време може да бъде по-ефективно " добавя той.

Харис и неговите колеги наблюдават 412 пациенти, които между 1986 и 1993 г. са лекувани в 22 американски болници. Избраните пациенти са имали карцином с локално развитие, но без да е разпространен в други части на тялото. Всички пациенти са лекувани с хирургично отстраняване на туморната част на дебелото черво. В приблизително половината пациенти, лекарите вземат част от туморните клетки, облъчват ги и ги смесват с бактериална суспенсия, като това стимулира имунната система да създаде ваксина срещу собствения тумор на колона на пациента. Tези пациенти получават три инжекции от ваксината в интервали, започващи 3-4 седмици след операцията. Изследователите проследили пациентите за 8 години.

Между пациентите, които показват имунен отговор на ваксината, отбелязано с петно от втвърдена кожа в областа на инжектирането, преживяемостта варира в съответствие с размера на петното. При тези, които петното е по малко от диаметъра на молив, 45% преживяват 5 години, срещу 85% при тези които проявяват добър имунен отговор, проявяващ се с петно с размери на монета от десет цента, преживявящи толкова дълго. " Това насочва към намиране на изненадващ прогнозен индикатор, по това колко добре пациентите биха отговорили на имунизацията." казва Харис пред Reuters Health. Късната хиперсензитивна реакция, индицирана по големината на петното, може да ви каже много рано дали пациента ще бъде добре." Побликувайки първите репортажи в Journal of Clinical Oncology, изследователите отбелязват, че подобно изследване е било проведено в Холандия, където всички ваксини са били приготвени в самостоятелна лаборатория. Пациентите в Холандия постигат добър имунен отговор и изследователите предполагат, че добрият контрол при приготвянето на ваксината би могло да подобри нейния ефект.

Източник: Journal of Clinical Oncology 2000.

back