знаете ли,че…/онколинк/ за автора

Нов тест може да подпомогне скрининга на рака на дебелото черво

от Кети Файуигър

Tampa,(Reuters) - Нова технология използваща компютъризиран образ вместо инвазивна проба излиза в борбата за откриване на колоректалния карцином, който поразява около 130 000 американци на година и убива половината от тях.

Тестът наричан виртуална колоноскопия, е използван в няколко медицински центъра в USA. Използва се високо скоростни компютъризирани томографски сканиращи машини за създаването на триизмерен образ на дебелото черво и така изглежда точно открива туморни лезии около 80% на време, казва Бернард Левин, професор в Тексаския университет.

Той и други лекари казват, че се надяват виртуалната колоноскопия, сега достъпна само за хора участващи в институтски изследвания, един ден ще стане широко разпространен метод за откриване на колоректалния карцином, който може да започне да се развива 15 до 25 години преди клиничната изява.

Заболяването е довело до смърта на 56 000 американци през миналата година. Колоректалният карцином е на трето място в общата заболеваемост от рак и на второ място като причина за смърт от рак при американците.

Половината от тези случаи, може да се предотвратят с подходящ скрининг и премахване на доброкачествените тумори. Препоръчва се всички над 50 годишна възраст да бъдат подложени на скрининг, както и по млади хора с фамилна анамнеза за това заболяване.

Сама половината от хората над 50 годишна възраст са подложени на редовен скрининг. Над 90% от колоректалния карцином се среща именно след тази възраст.

Изследователите отбелязват, че хората избягват скрининга, защото те не желаят инвазивни тестове, които са доста неприятни.

Понастоящем има три достъпни метода. Най достъпен и ниско информативен метод е търсенето на кръв в изпражненията. Колоноректоскопията е с най-голяма стойност, но е трудоемка и е свързана с неприятни възприятия. Иригографията с бариева каша и двоен контраст е също метод с голяма информативна стойност.

Противоположно на нейното име, виртуалната колоноскопия не е напълно неинвазивна. Червата трябва да бъдат почистени използвайки лаксатив и клизми и както при скопичните процедури се въвежда газ, за да се изпълни червото и да се получи подходящ оглед. След това обаче, пациентът трябва само да лежи на масата за 5 секунди за скениране.

Ракът на червото започва на микроскопско ниво, като след това прогресира до така наречената ранна аденома (полип). След това могат да преминат десетилетия преди тези разраствания да се превърнат в рак. В този период премахването на доброкачествените образувания могат да предотвратят развитието на рак на дебелото черво.

Виртуалната колоноскопия ще бъде много по евтина от традиционната колоноскопия , според лекарите, които я прилагат. Тя крие много по малко опасности от колоноскопията и не е така неприятна и болезнена.

Този метод най-вероятно скоро ще се включи в диагностичният арсенал на онколозите за скрининг на колоректалния карцином.

 back