знаете ли,че…/онколинк/ за автора

 

 

Самоизследване

Периодичната самостоятелна проверка на гърдите е важна част отмероприятията за ранна диагностика на заболяването. Около 90 % от жените с РМЖ сами откриват туморната формация, най-често случайно. Самоизследването трябва да започне след навършване на 20-годишна възраст и да се осъществява ежемесечно, от 3 до 5 дни след края на менструацията, когато млечните жлези не са напрегнати и болезнени.

Основно се търси плътна "бучка" в гърдата, най-често не болезнена, като кожата над нея е с тенденция за хлътване. Когато туморът е в близост до гръдното зърно, често то хлътва навътре към гърдата.

Последователно се прилагат следните три метода:

В изправено положение пред огледалото първоначално с прибрани до тялото ръце, а след това с вдигнати отвесно над главата се оглеждат внимателно гърдите за промени във формата и повърхността им - наличие на вдлъбнатина или подутина, набръчкване на кожата, промени в гръдното зърно.

Изследване на млечните жлези при къпане, когато пръстите се плъзгат по-лесно върху мократа кожа. Поставя се лявата ръка на тила, а с дясната се опипва лявата гърда с 2,3 и 4-ти пръсти събрани един до друг. За да се изследва дясната млечна жлеза, се разменят местата на ръцете. След това се опипва под мишниците. Накрая нежно се притискат зърната между палеца и показалеца, за да се провери изтича ли от тях секрет.

Самоиследването завършва в легнало по гръб положение. С възглавница под рамото на изследваната жлеза и съответна ръка положена под главата.С върха на пръстите на противоположната ръка с кръгови движения се опипват всички части на гърдата, като се започва от най-външния и край и се продължава по посока на часовниковата стрелка, докато се затвори пълен кръг. Извършват се поне 3 кръга, като при всеки следващ се преместват пръстите на 2-3 см навътре към гръдното зърно. Особено внимание се обръща на плътноста на млечните жлези и наличието на бучки, подутини или уплътнения. По описания начин се проверява и другата млечна жлеза.

back